Hímzőtű – széles fokú, rövid

585 Ft

Kimondottan hímzésre alkalmas széles fokú, rövid, hegyes hímzőtű, melyek vastagabb fonalak használatára alkalmasak, pl. Volga, gyapjú és gyöngyfonal.

Leírás

Rövid hímzőtű két méretben

A 18-as nagyságú tű, csupán 4,8 cm hosszú, ebből a tűlyuk 1 cm. Főként a vastagabb anyagokhoz, kress vászonhoz, takácsvászonhoz és gyapjú vagy Volga fonalakhoz ajánljuk. Remek választás komádi, kalotaszegi írásos, Dél-alföldi gyapjú,  hódmezővásárhelyi vagy kunhímzésekhez.

A 24-es tű 3,7 cm hosszú, a tűlyuk nagysága 0,7 cm. Gyöngyfonalhoz a legjobb választás, hiszen a hosszú tűlyuknak köszönhetően, nehézség nélkül befűzhető a fonal. Emellett könnyedén siklik az anyagban, hiszen a tű nem túl vastag.

Ezeket a nagyfokú tűket az ügyesebb gyermekek is képesek befűzni, és az alap öltéseket elsajátítani, pl. pelenkaöltés, tűzőöltés, esetleg láncöltés. Használatát iskolai szakkörökön, technika órákon is javasoljuk.

Fontos:

Hímzés alkalmával nagyon fontos, hogy a tű megfelelő minőségű és nagyságú legyen. A jó tű kiválasztásánál  három dolgot kell figyelembe venni:

  1. az alapanyag szövésének sűrűségét
  2. a fonal vastagságát
  3. a tű fokának nagyságát

Jó ha tudod

Ha az alapanyag és a fonal is  vékony, de a tű foka ehhez képest széles, akkor az, kiszélesíti az anyagot és túl nagy rést hagy rajta, emiatt a hímzés nem lesz szép, nem terül el jól az anyagon. Ha a vászon és a fonal vastagabb, a tű foka ezekhez képest viszont túl keskeny, a befűzés sokkal nehezebb, a fonal bolyhosodik, folyamatosan megakad, nem siklik az alapanyagban. A megfelelő tű kiválasztására nincs szabály, érdemes az anyagon az adott fonallal próba öltéseket tenni, és magunknak kitapasztalni melyik tű alkalmas a hímzésminta elkészítésére.