Magyar díszítő Styl

4750 Ft

A könyv egy nagyon gazdag gyűjteménye a magyar úrihímzések motívumainak.

Elfogyott

Leírás

Huszka József
Magyar díszítő Styl

Állapot: Reprint
Új – olvasatlan példány

Huszka József Mintagyűjteményeinek 1. része.

A Deutsch M.-féle Művészeti Intézet által 1885-ben kiadott mű reprint kiadása. Fekete-fehér mintákkal illusztrálva. Egy nagyon gazdag mintagyűjtemény, főként úri hímzéses motívumokat, gránátalma, tulipán, dália, szegfű mintaelemeket tartamaz. A motívumok egységes méretben vannak, így azok többsége nem eredeti nagyságú. Viszont némelyek öltéstechnikai rajzot is tartalmaznak, így jó forrásanyag lehet a gyakorlott hímzőknek.

Huszka József 1885-ben megjelent Magyar díszítő styl című könyvében megalapozta a nemzeti ornamentika, a díszítő művészet alapjait, amit élete során többször kibővített, fejlesztett, ezáltal bizonyítva a magyar nemzeti díszítőművészet irányvonalát. Műve nagy visszhangot keltett és olvasói várták a folytatást, ami meg is született a Magyar ornamentika címmel.
“A több százados lét, mely főbb vonásaiban változást nem mutat, méltán enged következtetnünk arra, hogy díszítő modorunk a magyar nemzet egyéni sajátosságaiban gyökerezik, s hogy az speciális nemzeti vonás, ama faji és vérszerinti különbség kifolyása, mely nyelvi tekintetben is elkülöníti a magyart a többi európai népektől.” – írja a szerző.

  • Kötetszám: 1
  • Oldalszám: 117
  • Méret: 29 cm x 21 cm
  • Kötés: ragasztott, puha papírkötés
  • Kiadó: Nemzeti Örökség Kiadó (Onga)
  • Kiadás éve: 1885 Reprint(2022)