Kalocsai hímzés színei – 50g motring

1700 Ft

Perlé, pamut gyöngyfonal, egyenletes sodrása miatt jó felfekvést biztosít az anyagon, főként kalocsai hímzéshez összeválogatott színek.

Leírás

 A perlé gyöngyfonal kiválóan alkalmazható számos hímző technikához. 100% pamut, mercerizált, felülete enyhén fényes, az anyagon jó felfekvése van, a fonal vastagsága miatt, egy gyorsabb kivitelezést eredményez. 

Kalocsai hímzés

A felsorolt színeket kifejezetten a kalocsai hímzéshez javasoljuk.  A színeket használat előtt érdemes egy kisebb anyagon tesztelni, mivel időnként a piros és a zöld színek engedik a festéket, ilyen esetben érdemes a fonalat beavatni (ami annyit jelent, hogy a fonalak meleg vízben áztatjuk, mossuk). 

A kalocsai hímzés mintavilágban törekszenek a természetábrázolásra, a kertek,  mezők virágai ábrázolására. A virágokat általában koszorú formában vagy csokrosan helyezték el, és mondhatni a teljes felületet díszítették vele. A kalocsai színek használat meghatározta a viselőjük életkora.

  • A legdíszesebb, legélénkebb színezésű az új menyecske ruhák voltak. Ezt a hímzést színes kalocsainak nevezzük.
  • Az idősebb asszonyok öltözete kevésbé díszes, a színek sötétülnek, ezt szomorú kalocsainak nevezzük, s a félgyász jele volt a kalocsai hímzésben. 

Öltései: laposöltés, száröltés, gépi – angol madeira, riseliő

Motívumai: rózsa-, liliom fajták, fukszia, szegfű, árvácska, nefelejcs, dália, csöngető, orgona, margaréta, ázotka, búzavirág, búzakalász, stb.

Kora kalocsai hímzés

Színei: fekete, kék, fehér, piros-kék, piros-kék-fekete, bordó-fekete, bordó-kék

Öltései: lapos-, száröltés, lyuk, huroköltés “slingelés” – mindig fehér.

További információk

Szín

sötétzöld, világoszöld, narancs, citromsárga, nefelejcskék, sötét lila, világos lila, orgona lila, sötét rózsaszín, világos rózsaszín, bordó, piros, permetkék, olajkék, világos püspök lila, sötét püspök lila, búzakék, fekete, fehér, sötétkék