Palóc hímzés színei

170 Ft450 Ft

A palóc hímzés jellegzetes színállása a piros-kék, melyet mind szabadrajzú, mind a keresztszemes hímzéshez használnak.

Leírás

Palóc hímzés

A palóc hímzések hallatán a legtöbbeknek a keresztszemes technikával díszített sorminták jutnak az eszükbe. Az így készült mintáknak a kezdő hímzők is bátran nekifoghatnak, hiszen ez az öltéstechnika igen egyszerű. Ezeket a díszítő elemeket színben a szerénység jellemzi. Készíthetjük gyöngy/perlé fonallal, vagy akár osztott hímzőfonallal is. Legjellegzetesebb a piros-kék színösszeállítás, melyet mind a szabadrajzú, mind a keresztszemes hímzéshez használnak. Emellett az egyszínű – rendszerint piros, fehér vagy fekete (gyász esetén). A ritkábban használt, nem annyira elterjedt a színes hímzőfonal használata – piros, kék, sárga, zöld, és rózsaszín – melyek színhatása üde és fiatalos.

A palóc hímzések jellegzetessége a különféle díszöltések, pl. hutai. Gyakran találni egy textilen különféle öltésmódokat is. Pl. a hímzés sorai közé díszes azsúr sorokat, borsókát, subrikát készítenek, melyhez gyöngyfonalat vagy vékonyabb osztott fonalat használnak az alapanyaggal vagy a hímzőfonallal megegyező színben.

A keresztszemes öltés egyszerűsége sokféle lehetőséget kínál felhasználásukhoz. Lehetnek finomabb bordűrök függönyön, párnán, terítőn, de készíthetünk különböző ruhadíszeket, övet vagy hajpántot is.

Inspiráció

 

Érdekelhetnek még…