Rábaközi hímzés színei

450 Ft

100% gyapjú alapanyagból készült hímzőfonal. A fonalak összeválogatásánál törekedtünk arra, hogy a rábaközi hímzés színei közül válogathass.

Leírás

A rábaközi szőrhímzés a régi stílusú dunántúli hímzések csoportjába tartozó vászonhímzés. Elrendezése, motívumai rokonságban vannak a XV.-XVIII. századi úri hímzésekkel.  A színes szőrhímzéseket a Rábaközben és a Fertő-vidéken leginkább régi lepedőszéleken, törölköző végeken találunk. A szabadrajzú virágtöves lepedővégek általában szakaszos elrendezésűek, nemegyszer alsó és felső perem keretezi őket. Ezeket a hímzéseket takácsvászonra, házi len vagy kendervászonra varrták.

Mintakincsük igen változatos,  gyakori az öt-, hétágú rozettás-tulipános-gránátalmás szerkesztés. Legtöbb esetben jellemzően őszies, tompa árnyalatú színeket használnak a rábaközi hímzésekben. A rábaközi hímzés színei a vörös, sárga, zöld, a sötét barna, dohánybarna, az olajzöld és a nyers. Időnként találkozhatunk a kék, rózsaszín, a mályva, bordó és az ibolya árnyalataival is. 

Jellegzetes virág motívumai stilizált formában fordulnak elő, ilyen a gránátalma, szegfű, tulipán, emellett gyakran előfordulnak állatmotívumok, mint pl. kakas, galamb, páva, szarvas, mókus vagy a kétfejű sas.

Érdekelhetnek még…