Kézi és gépi hímző oktatás 1

Kézi és gépi hímző oktatás

Szeretsz hímezni, alkotni? Ismerd meg a Kárpát-medence legfontosabb tájegységeit, régi és új stílusú hímzéseit, hogy azokat a XXI. századi lakás-, dísztárgy-, valamint viseletkultúrának megfelelően alkalmazd, használd. Éld ki kreativitási vágyad! Hímezz hagyományos és modern formában vagy valósítsd meg  újító ötleteidet! 

Miért válaszd a Békés Megyei Népművészeti Egyesületet? Tanulj a legjobbaktól a békéscsabai felnőttképzési intézményben!

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 40 éves múltra tekint vissza, mely során kiemelt célja a népi kézművesség hagyományainak ápolása és továbbéltetése, valamint a kulturális értékek terjesztése. Az egyesület koordináló és fejlesztő szerepet vállal, létrehoz alkotóközösségeket, szervez eseményeket,  államilag elismert szakképzéseket, tanfolyamokat és pályázatokat. Hozzájárul Békés megye kulturális életéhez és a népi kézművesség közösségi erejének erősítéséhez.

Az egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségének legnagyobb taglétszámú szervezete az országban, jelenleg 406 fővel rendelkezik. A tagok elszórtan élnek a megye és az ország különböző településein. 

Hímző oktatóink: Népművészet Mester és Népi Iparművész címmel rendelkező, szakmájukban elismert oktatók.

 • Bogárné Szőke Erika Népi Iparművész
 • Czikó-Misik Mónika hímző oktató
 • Dr. Illés Károlyné, Népművészet Mestere címmel kitüntetett Népi Iparművész
 • Jenei Anikó Népi Iparművész
 • Kudlákné Balázs Noémi hímző oktató
Hímzőművészet szívvel-lélekkel
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
A családom nőtagjai egytől-egyig „ügyeskezűek”. Egy ideig csak csodálni mertem az elkészült alkotáskat és létrehozóikat. Hosszú idő kellett hozzá, hogy megérjen bennem az elhatározás, de néhány évvel ezelőtt én is belevágtam.
Először egy 60 órás, majd a szakmát adó képzés révén, mára tudatosabban járok ezen az úton… Akiben szintén motoszkál valami tenni akarás a hímzés kapcsán, annak szívből ajánlom. A képzések, programok során fantasztikus emberekkel ismerkedhettem meg az oktatók körében és a résztvevők között egyaránt. Ezek a kapcsolatok nem érnek véget egy-egy képzés befejeztével. Egy nagy közösség részévé válik az ember. A különböző találkozási alkalmakon ma is azokkal lehetek együtt, akikkel „egy nyelvet beszélünk”, olyan közegben ahol jó lenni.
Számomra a legfantasztikusabb máig az a sokszínűség és kreativitás, amiről az elődeinktől ránk maradt tárgyak tanúbizonyságot tesznek. A képesség mindannyiunkban megvan. Szinte a semmiből gyönyörűségeket lehet alkotni, s ez megtanulható, továbbadható. Ezáltal nem csak a tudás örökítődik, a fennmaradás lehetőségét adja.
Lipták-Belányi Barbara
Közművelődési szakember

Kiknek ajánljuk?

Érdeklődők, közösség kedvelők – Érdekel a hímzés, a magyar népművészet, a motívumok világ? Szeretsz társaságban lenni? Itt ezeket egy helyen megtalálod, hiszen olyan csoport részese lehetsz, akik mind ugyanazt az elhivatottságot érzik. Családias környezetben új barátokra, kedves ismerősökre tehetsz szert, emellett megismerkedhetsz a magyar hímzések remekeivel. 

Kezdő és gyakorlott hímzők – Kezdőként nem tudod hogyan vágj bele? Itt megtanulhatod, hogy milyen alapanyagokra, fonalakra, eszközökre van szükséged. Azonnal használható tudásra tehetsz szert. Fortélyokat, öltéstechnikai ismeretek kaphatsz szakemberektől, első kézből. 

Szakköri tagok, szakkörvezetők – Már tagja vagy egy szakkörnek, több ismeretet szeretnél, nehezen igazodsz el a különböző tájegységek mintakincsében, öltéstechnikájában? Akkor neked való ez a tanfolyam! Elméleti tudás, tervezési gyakorlatok, mintagyűjtés.

Oktatásban és közművelődésben dolgozók számára – Mivel a képzések államilag elismert szakképzettséget biztosítanak, így azok elszámolhatók a 120 órás akkreditált továbbképzések keretén belül. Emellett a tanórákon kívüli foglalkozásokat színesítheted a megszerzett gyakorlati tudással, ismeretekkel. 

Divatszakmában dolgozóknak – A magyar népviselet számos régióban és kultúrkörben gazdag hagyományokkal rendelkezik. A viseletek változatosságát, kulturális, társadalmi és történelmi sajátosságait ismerheted meg az elméleti oktatásokon. A közösség inspiráló, a megszerzett gyakorlati tudás a divattervezői szakterülten nagyon jól használható. Fontos, hogy ebben a felgyorsult világban a divattervezők, divatmárkák beemeljék a hagyományos kézműves technikákat, anyagokat a kollekcióikba.

Varázslatos utazás a magyar hímzésminták világába
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Korábban csak a kalocsai és a matyó hímzéseket ismertem, nem tudtam elképzelni, hogy mit fogunk tanulni 2 éven keresztül. Ám, az első napon elvarázsolt a magyar hímzésminták rendkívüli gazdagsága és sokszínűsége. Számos tájegység motívumvilágát, színezését és öltéseit sajátíthattam el, melyeket viseletkészítőként remekül be tudok illeszteni mind a hagyományos, mind a modern ruháimba. A képzés során a legjobb, országosan elismert tanároktól tanulhattam. Ráadásul az egyesületben egy remek, összetartó közösségre leltem, ahol minden korosztály képviselteti magát.
Farkasné Kun Anikó
Viseletkészítő Népi Iparművész
KunAni Kézműves Varrodája
kezmuvesvarroda.hu

A tanfolyamról

Mi vár rád a tanfolyamon? Elmélet és gyakorlat összhangja – valós és sikeresen alkalmazott példákon alapuló, azonnal bevethető tudás.

Kézi hímzés

Megismerheted a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi szabadrajzú és keresztszemes kézi hímzéseit, minta és formakincsét. Ezeket négy csoportra bontva: Alföld, Felföld, Nyugat-Dunántúl és Erdélyi hímzések. 

 • A legismertebbek közül: matyó, kalocsai, palóc, úri, szűcshímzés.
 • Kevésbé ismert: drávaközi, hetési, rábaközi, gömöri, galgamenti, turai, stb.
 • Erdélyi hímzések közül: kalotaszegi, udvarhelyi, mezőségi, torockói.
 • Nemzetiségi hímzések: szerb, szlovák, román és szász hímzések.

Gépi hímzés

Varrógéppel készíthető hímzéstechnikák pl. kolbászolás, riselés, angol madeira.

Tapasztalt hímzőként a képzés útján
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Már gyakorlott hímzőként kezdtem el a képzést. Több tájegységet ismertem, de bővíteni szerettem volna a tudásom, és a gépi hímzést is szerettem volna megtanulni. A képzés alatt számos tájegység hímzéseit és technikáit ismertem meg. Az oktatók és segítőik szakmai tudása kiváló volt minden szempontból. Megtanították nekünk, hogy tudunk napjainkban szükséges textíliákat és használati tárgyakat készíteni. Ehhez példaként hoztak hímzéseket, szakirodalmat, és a megfelelő alapanyaghoz is hozzá tudtunk jutni. A képzés alatt sok embert ismertem meg, és többekkel szoros barátságot kötöttem. A képzést csak ajánlani tudom, aki szeretne elmerülni a népi hímzések készítésében.
Verebélyi Balázs
Hímző, a Népművészet Ifjú Mestere

Tanfolyam menete

A képzés szeptembertől indul. Minden hónapban egy alkalommal valósul meg, hétvégén : 

 • szombat: 9-17 óráig
 • vasárnap 9-16 óráig

Ezen alkalmak alatt előadásokat hallgathatsz az adott tájegység jellegzetességeiről. Gyakorlatot szerezhetsz mintagyűjtés, szabás – a funkciónak megfelelően-,  elhelyezés, öltéstechnikák terén. Az órákon elkezdett munkákat a megadott instrukciók alapján otthon kell befejezni.

Nyári tábor

Az éves munkát egyhetes nyári intenzív kurzus egészít ki, ahol új tájegységek mellett, meghívott előadók is színesítik a programot. Az egyesület 1989 óta szervez nyári népművészeti táborokat, a legnívósabb, legtöbb alkotót csalogató program. Minden évben 400-600 fő tanul itt valamilyen népi kézművességet. 

Vizsgamunkák készítése:

 • 3 db szabadon választott kézi hímzés
 •  2 db gépi hímzés – angol madeira és riselés.

Sikeres vizsga esetén: államilag elismert OKJ szakképzettség szerezhető. 

A hímzés öröksége: Személyes utam a kézimunka világában
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
A nagymamáim kezdtek hímezni tanítani tizenévesen, és azóta sem hagytam abba. Ugyanakkor mindig volt bennem egyfajta hiányérzet, a kérdés, hogy miért oda, miért úgy, milyen színnel és öltéstechnikával hímezzük a mintákat, szerettem volna megérteni a mögötte rejlő életszemléletet. A tanfolyamon a gyakorlati oktatás mellett erről is tanulunk. Emellett pedig egy nagyszerű, inspiráló, befogadó és támogató csapat része lehetek.
Tanai Judit
jelenlegi hallgató

Hogyan tanítunk?

Gyakorlati tudás

Az előadók valódi példákon keresztül vezetnek be a hímzés világába, eredeti, vagy tervezett darabok. Oktatóink szakmájukban sikeresek, pályázatok rendszeres résztvevői, munkáik zsűrizéseken részt vett alkotások, melyek szaktudásukról tesznek bizonyságot.

Segítség és támogatás

A képzés teljes ideje alatt számíthatsz az előadók és az egyesület tagjainak támogatására. Tudásodról és fejlődésedről rendszeres visszajelzést kapsz, és egy kérdésed sem marad válasz nélkül.

Kapcsolatépítés

A tanfolyam kezdetén egy zárt csoporthoz csatlakozhatsz, ahol tapasztalatot cserélhetsz a kurzus többi résztvevőjével.

Képzésünk értékei: Hímzésminták, barátságok és szakmai fejlődés
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Az iskola több tekintetben hasznos volt számomra. Elsősorban nagyon sok tájegység hímzésével ismerkedhettem meg. Emellett számos ismeretségre és barátságra tettem szert, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot, segítjük egymást mind a munkában, mind a magánéletbe. Nagyon sok közös élmény fűződik 1-1 táborhoz, ami a képzés része volt. Nagy szakmai segítséget és biztatás kaptam az oktatóimtól, melynek hatására sikerült Ballószögön egy mai napig jól működő szakkört indítanom, 9 fővel.
Kobela-Varga Anita
Szakkörvezető

Mennyibe kerül?

A részvétel költségei a következőképpen alakulnak: 440.000 Ft részvételi díj, amely magába foglalja a 2 éves képzést és a nyári tábor költségét. Ezen összeget a kétéves képzés időtartama alatt szükséges kifizetni. Amennyiben kényelmes, részletfizetésre is van lehetőség, mely a két év alatt 6 részletben törleszthető. 

Továbbá plusz költség a vizsgadíj, melynek összegét az adott év vizsgázási rendszere szab meg. Emellett alapanyag költségre is számítanod kell, ennek összege függ az általad választott tárgy anyagszükségletétől, méretétől.

Egy népművészeti képzés tapasztalatai és közösségi kapcsolódások
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
A magyar népművészet és hagyományőrzés színes és gazdag világába volt lehetőségem betekintést nyerni a Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2 éves OKJ-s Kézi és gépi hímző képzése során. Rendkívül változatos és összetett tudásanyaggal bővültem a két év alatt. Már rögtön a tematika tanulmányozása után meggyőződtem arról, hogy van élet a kalocsai és matyó hímzésen túl. A sok osztálytársból kedves barát lett, akikre mindig számíthatok azóta is, követjük egymás népművészeti útját és fejlődését! Külön izgalmas volt számomra, hogy a foglakozásaink sokszor egybe estek más szakmák tanulóinak foglalkozásaival, így azokkal a mesterségekkel is volt alkalmunk kicsit ismerkedni és rácsodálkozni a népi tárgyalkotó művészet vonzerejére és szépségeire. Engem rabul ejtett ez a világ és hálás vagyok, hogy a saját megyémből indulhattam el ezen az utamon.
Moka Tünde
egykori hallgató

Jelentkezés:

Jelentkezési lap

Felhívás

Jelentkezési határidő: 2023.08.31

Elérhetőség:

Pál Miklósné
Békés Megyei Népművészeti Elnöke
Telefon: +36 30 299 7789
E-mail: info@bmne.hu


Hasonló bejegyzések