Drukkoló festék használata 2
|

Drukkoló festék használata

Mire lesz szükséged

  • Drukkoló festék
  • Kis tálka, lehet üveg, fém, vagy műanyag
  • Petróleum
  • Kiszúrt mintasablon
  • Filcbaba
  • Hímzendő anyag

A festék paraffin olajból, viaszból, kék (vagy fehér) festékből álló főzött paszta, amelyet oldószerrel tudunk az anyagra rávinni. Gyakran látom internetes oldalakon, hogy ezeket az oldószereket drága pénzért árulják, különféle kiszerelésben. A legmegfelelőbb a festék oldására a színtelen, szagtalan petróleum, amelyet minden háztartási vagy gazdaboltban könnyen beszerezhetsz, nem kell méreg drága áron venni. Literes kiszerelésben kapható, ez nagyon sokáig elegendő lesz. 

Fél ujjnyi (4-5 mm) petróleumot  öntsd bele egy kis tálkába, ezután mártsd bele a filcbaba egyik végét és dörzsöld át vele a drukkoló festéket. Ismételd meg  3-4 alkalommal, amíg azt nem látod, hogy a festék szépen beivódik a babába.  A kiszúrt mintasablont helyezd az anyagra úgy, hogy az érdes oldala legyen az anyagon. Célszerű a sablont lesúlyozni, hogy ne mozduljon el. Majd a festékes babával körkörös mozdulatokkal dörzsöld át a mintát mindaddig, amíg a szín át nem megy az anyagra. Fontos tudni! Ha nem megy át a festék a kis lyukakon több petróleumra van szükség, a festékbe nem kell többet beledörzsölnöd a filcbabát, mert azzal csak eltömöd a lyukakat.  Sablonokért keresd webáruházunkat, vagy készíts otthon házilag. 

AZ ADJUSZTÁLÁS (KIMOSÁSA AZ ANYAGBÓL)

Miután kihímezted a mintát, áztasd be kb. 3-5 órára 5dl hideg víz és 1dl ecet keverékébe, hogy a festék kijöjjön az anyagból. Miután kiázott a festék az anyagot meleg vízben, kevés mosószerrel mosd, szárítsd, közepes hőfokon vasald.

Jó munkát kívánok hozzá!

Drukkoló festék használata 3

Misik Mónika

kézi-gépi hímző és oktató

Gyerekkorom óta foglalkozom kézi hímzéssel, rendszeresen tartok előadásokat, szakmai napokat. 2017-ben megalapítottam saját márkám a Monka for you-t. 

Értesülj első kézből!

Adatvédelmi tájékoztató

Hasonló bejegyzések