Fekete Magdolna (NIP) asztali futója
|

Rábaközi hímzés – szőrhímzés

Rábaköz

Rábaköz hazánk nyugati felén terül el, a Kisalföld azon részén, ahol a három folyó (Rába, Rápca, Marcal) egyesülve a Mosoni-Duna-ágba ömlik. Rábaköz népe főként földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkozott. E terület népművészete nagyon gazdag, mind fafaragás, cserépkészítés, takács és kékfestő munkák terén. Nem elhanyagolható változatos hímző kultúrája sem. A rábaközi hímzések a mai napig sokféle technikával készülnek. Legkorábbi a szőrhímzések, melyek legrégebbi darabjai a 18. sz. közepétől maradtak ránk. Ezen kívül, jellegzetesek fehérhímzései, pókos hímzései, vagdalásos, áttöréses munkái, keresztszemes és szálánvarrott hímzései is.

Szőrhímzés

Szakkönyvek dokumentációi szerint a szőrhímzéseket a 18. sz. közepén kezdték hímezni és a 19. sz. első felében még előszeretettel készítették. Az elnevezése is arra utal, hogy a fonalakat állati szőrből fonták, majd növényi festékkel házilag festették.

Régi stílusú dunántúli hímzések csoportjába tartozó vászonhímzés. Elrendezése, motívumai rokonságban vannak a XV.-XVIII. századi úri hímzésekkel. Mint minden tájegységben itt is készültek egy- vagy kétszínű hímzések, szőr- és pamutfonallal egyaránt. Nagyon gyakoriak, jellegzetesek a színes gyapjú fonallal készült munkák. Szinte a szivárvány minden színét megtalálhatjuk. A vörös, kék, sárga, zöld színek mellett megjelenik a sötét barna, dohánybarna, az olajzöld és a vajszín. Sőt időnként találkozhatunk a rózsaszín, a mályva és az ibolya árnyalataival is. Azonban legtöbb esetben jellemzően őszies, tompa árnyalatú színeket használtak.

A színes szőrhímzéseket a Rábaközben és a Fertő-vidéken leginkább régi lepedőszéleken, törölköző végeken találunk. A szabadrajzú virágtöves lepedővégek általában szakaszos elrendezésűek, nemegyszer alsó és felső perem keretezi őket. A legnagyobb teret a kazettás szerkezetű életfa motívumok, vagyis virágcsokor csoportok foglalják el, általában négy csokorminta. Legtöbbször mind a négy egyforma, de előfordul, hogy 2-2 minta váltakozik egymással.

A virágcsokor általában vázából, cserépből, kosárból vagy szív motívumból indul ki, ebből fakad egy középszáron álló legdíszesebb  virágmotívum. Két oldalán szimmetrikusan a kisebb, nagyobb virágok, gyakran előforduló madáralakok, esetenként állatmotívumok szerepelnek. A virágok páratlan számúak, gyakori az öt-, hétágú rozettás-tulipános-gránátalmás szerkesztés, ahol a téglalap alapú hímzésfelület közepén egy főmotívum, két oldalon pedig 3-3 virág helyezkedik el. A széles virágcsokor alatt többnyire egy csíkminta (peremminta) húzódok. Itt hullámvonalú indaszáron helyezkednek el a virágok. A csíkminta nem alkalmazkodik a csokormintához, ismétlődése általában nem esik össze a felső mintával.

A nagy kazettaminták kiegyensúlyozott szerkezetűek, harmonikus színállásúak, messziről jó folthatásúak. A keskenyebb szegőmintákban pedig a finom rajzú, aprólékos virágminták adják a rábaközi hímzések művészi értéket.

Jellegzetes virág motívumai stilizált formában: a gránátalma, szegfű, tulipán, rózsa, csillagvirág, árvácska, karéjos levelek, kacsok, indák.

Állatmotívumok között fellelhetünk:  kakast, galambot, pávát, karcsú madáralakot, papagájt, de megjelennek még más állatformák is, mint pl.: szarvas, mókus, oroszlán, kutya, kecske, vagy gyakori motívum a kétfejű sas is.

Találkozhatunk olyan  lepedőszélekkel is, ahol a kazettaminták fölött is húzódik egy csíkdíszítmény. Gyakori a piros szőttes csík is, emellett a mesterke vagy subrika. 

A hímzett lepedőszélekre majdnem mindig csipkét is varrtak. Gyakori a vert csipke, de a varrott hálócsipke, rececsipke és horgolás is található a régi munkákon.  

A szőrhímzésben leginkább laposöltést és száröltést használnak, mert a változatosságot a színek rétegződése adja. Így laposöltéssel készülnek a levelek, virágok, szirmok, vázák, madarak térkitöltései. 

A szőrhímzést jó tartású anyagra, régen, házilag szőtt kendervászonra, vagy lenvászonra hímezték.

Rábaközi hímzés mai alkalmazása

Míg régen ezeket a hímzéseket gyakran halotti lepedőkre, dísztörölközőkre készítették, a mai világban ezek a tárgyak elvesztették divatjukat, funkciójukat, így a hímzéseket új, modern, lakásunkba beilleszthető tárgyakra hímezzük. Pl.: sötétítő függöny szárny, díszpárna, bevásárló szatyor, hátitáska stb. 

Alapanyagok

A vásznak, fonalak beszerzése egyre nehezebb. Kevesen készítenek házi kendervásznat, vagy fonnak, festenek gyapjúfonalat, így a mai technológiára, anyagminőségre vagyunk ráutalva. 

A rábaközi hímzés gyapjú mintát érdemes vastagabb, sűrűszövésű, erősebb vászonra hímezni, pl.: len-, kender-,  vagy kress vászonra, a hímzésminták jól mutatnak akár posztón, filcen, vastagabb szőttesen is.

Hímzés során használjunk rövid, de nagyfokú tűt, hogy a gyapjúfonalnak megfelelő nagyságú helyet tudjon biztosítani a vastagabb vászonban.

Fonalválasztásnál az Anchor 100% gyapjú fonalait ajánljuk. Rengeteg színből választhatunk. Megfelelően sodrott, nem fénylik, mint a műszállal kevert társai, és ár-érték arányban is megfelelő. 

Rábaközi hímzés - szőrhímzés 3

Misik Mónika

kézi-gépi hímző és oktató

Gyerekkorom óta foglalkozom kézi hímzéssel, rendszeresen tartok előadásokat, szakmai napokat. 2017-ben megalapítottam saját márkám a Monka for you-t. 

Hasonló bejegyzések